Ορκίστηκε επίσης η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, η πρώτη γυναίκα η οποία ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
ζεπ μπλάτερ wikipedia
εμβολιασμοι καρποφορων δεντρων
Την τελετή, υπό βροχή, παρακολούθησαν περίπου 3.000 επίσημοι, ανάμεσά τους 10 ηγέτες κρατών της περιοχής.
Παρόντες ήταν και οι υπουργοί της κυβέρνησης Ντούκε, οκτώ άνδρες και ισάριθμες γυναίκες· πολλά από τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι τεχνοκράτες, ελάχιστα γνωστοί στο ευρύ κοινό στην Κολομβία.
Ο Ντούκε, προστατευόμενος του δεξιού πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, κέρδισε τον Γκουστάβο Πέτρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο, όταν συγκέντρωσε το 54% των ψήφων, και διαδέχθηκε στον θώκο τον απερχόμενο φιλελεύθερο, κεντροδεξιό Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας ειρήνης του 2016 με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Η ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής έκτοτε αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.
Η εκλογή του Ντούκε, του υποψήφιου του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD) του Ουρίμπε, ήγειρε ανησυχίες για την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα. Ο Ντούκε ήδη από τα πρώτα λεπτά της 4ετούς θητείας του ανήγγειλε ξανά, όπως είχε δεσμευθεί εξάλλου προεκλογικά, ότι θα προωθήσει «διορθώσεις» στη συμφωνία ειρήνης με τις FARC κι ότι θα υιοθετήσει πολύ πιο σκληρή στάση και θα επιβάλλει αυστηρότερους όρους στις συνομιλίες με την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει επισήμως τη δράση της στη χώρα, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), για να τιμήσει «την εντολή που λάβαμε».
Διεμήνυσε ότι «θα θέσουμε σε εφαρμογή διορθώσεις (στην υπάρχουσα συμφωνία ειρήνης) για να εγγυηθούμε στα θύματα την αλήθεια, επαρκή δικαιοσύνη, επανόρθωση και όχι επανάληψη», ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον ELN είπε πως θέλει «μια αξιόπιστη διαδικασία» που «πρέπει να εδραιωθεί στον πλήρη τερματισμό των εγκληματικών ενεργειών υπό διεθνή επίβλεψη».
Ο Ντούκε ξεκινά τη θητεία του ενώ οι οιωνοί μοιάζουν άσχημοι: η ειρηνευτική διαδικασία αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι θέσεις του προκαλούν ανησυχίες για την πορεία της εντός κι εκτός της χώρας, οι σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα βρίσκονται στο ναδίρ, ο πολιτικός του μέντορας, ο πρώην πρόεδρος (2002-2010) Ουρίμπε, είναι αντιμέτωπος με δικαστική έρευνα για απόπειρα επηρεασμού και εξαγοράς μαρτύρων.
Την ίδια ώρα, οι καλλιέργειες κόκας, της πρώτης ύλης για την παρασκευή της κοκαΐνης, βρίσκονται στο ζενίθ τους (2.090.000 στρέμματα), η δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος καλά κρατεί, ενώ δεκάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πέφτουν θύματα ενός κύματος δολοφονιών.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου