«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα - ζήτω η ελληνική Ευρώπη», είπε στα ελληνικά θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
καλοκαιρινα φορεματα επισημα
Φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνεται στη Βουλή, επεσήμανε πως ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα μας, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος της ευρωζώνης.
Επεσήμανε ωστόσο, πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων ετών. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να απευθύνει συστάσεις προς την Ελλάδα, ότι θα πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και εργοδότης και ότι η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για μια οικονομία με εργασία και όχι χρέη.
«Κανένα άλλο κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα απ΄ ότι η Ελλάδα», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ουδέποτε ήταν υπέρμαχος της άκριτης και τυφλής πολιτικής λιτότητας, καθώς και ότι στάθηκε απέναντι σε εκείνους που ήθελαν να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Έστειλε ωστόσο, και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καλώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, καθώς αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. «Pacta sunt servanda» (σ. σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εθνικά μας θέματα, καθώς αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε ότι αφορά στην όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε συνεχίζει «πράγματα παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και πως στη σύνοδο της Βάρνας επεσήμανε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Κάλεσε δε, την Άγκυρα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία.
Απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτήρισε ωστόσο, «επείγον» να εξευρεθεί λύση. Διαμήνυσε ακόμη, πως δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.
Αναφέρθηκε στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και του Κώστα Σημίτη στη διεύρυνση της ΕΕ. και τόνισε: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές, η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα».
Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, απονέμοντας εύσημα για την διαχείριση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και έστειλε μήνυμα στις χώρες που αντιδρούν, λέγοντας δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα.
Τσίπρας - Γιούνκερ άνοιξαν την πόρτα της «καθαρής εξόδου»
κατω στα λεμοναδικα χορος
δωρεαν σεμιναρια αθηνα νοεμβριος 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου