Η αυστηρότητα με την οποία η ευρωζώνη αντιμετώπισε το κλείσιμο των 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης δείχνει πως και τα 88 μέτρα ορόσημα της τέταρτης αξιολόγησης θα κλειδώσουν δύσκολα και με χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι για εκπτώσεις στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων.
πως λυνουμε εξισωσεις
Αλλά τα 88 προαπαιτούμενα δεν είναι η πιο δύσκολη παράμετρος σε αυτή τη φάση του προγράμματος. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι το ότι μέσα στους επομένους μήνες πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να υποστήριξε μιλώντας στην Real πως τον τελευταίο καιρό το ΔΝΤ είναι πιο εποικοδομητικό στις συζητήσεις, ωστόσο ταυτόχρονα δήλωσε ότι το Ταμείο επιμείνει στην άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα πέσει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί πως στο προηγούμενο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε δηλώσει πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, από κάθε πλευρά, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
«Πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους», είχε δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Η τοποθέτηση Λεμέρ δείχνει πως το βασικό προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, η οποία θα φέρει επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα οδηγήσουν σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ!
Αυτό γίνεται διότι το ΔΝΤ ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει ξεκαθαρίσει πως κατά τις δικές τους προβλέψεις η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
Αλλά ήδη από τότε το Ταμείο είχε θέσει και ζήτημα τραπεζών τονίζοντας πως για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να υπάρξει ένα απόθεμα ασφαλείας 10 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη έκθεση συμμόρφωσής της για την τρίτη αξιολόγηση που έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες αναφέρει πως «δεν προβλέπεται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε αυτό το στάδιο». Αλλά το ΔΝΤ θα περιμένει να ολοκληρωθούν τα stress test για να εκφράσει τις θέσεις του για το ζήτημα.
Πρέπει να σημειωθεί πως μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακριβώς 40 ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει πως η κυβέρνηση έχει πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα να αντιμετωπίσει και συμπεριέλαβε σε αυτά τις θέσεις του ΔΝΤ για τράπεζες και αφορολόγητο. «Έχουμε δυο κινδύνους. Ο ένας είναι οι τράπεζες. Ο άλλος είναι το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει το 2019 η μείωση του αφορολόγητου», είχε δηλώσει ο κ. Τσακαλώτος.
σφηκας γεωργιος πατρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου